Сергій Семенюк знає все про Вінницький хрін та гірчицю

14.08.2018
Сергій Семенюк знає все про Вінницький хрін та гірчицю

Вінничанин Сергій Семенюк у свої 29 років обіймає посаду комерційного директора на ПРАТ Вінницької смакохарчової фабрики. За плечима у хлопця більше 10 років офіційного стажу. Підприємство для Сергія як рідний дім. Адже це сімейний бізнес родини Семенюк. «Вінницька правда» поспілкувалась з Сергієм і дізналась багато цікавого про продукцію, яку виготовляє підприємство, і  ділиться з читачами.

Про сімейний бізнес

Ми трудимось тут всією сім’єю. Мама в нас головна, вона – гендиректор, батько – головний інженер, мій брат – заступник директора, а я – комерційний директор. Почав працювати на нашій фабриці ще навчаючись в школі. На літо йшов підпрацьовувати, щоб заробити копійочку і, звичайно, щоб отримати знання, розуміння того, чим займається наше підприємство, – розповідає Сергій. – Про тонкощі роботи в сімейному бізнесі говорити багато не буду. Це дійсно не легко, але все можливо. Ми просто залишаємо родинні стосунки за дверима підприємства. Робота є робота, тому спілкуємось в стінах підприємства як колеги. Думаю, саме так можна досягти успіху, не змішуючи особисте з роботою.

Крім сімейної справи, Сергій має власні проекти, якими займається. Каже, що самореалізація  дуже важлива для кожної людини.

У будь-якому випадку займатись чимось своїм власним – дуже важливо. Адже без самореалізації нікуди. Для розвитку самого себе необхідно постійно розвиватись, рухатись вперед, виходити на новий рівень. Адже життя – це дуже непередбачувана річ, – говорить Сергій Семенюк.

Про підприємство

Підприємство ПРАТ Вінницька смакохарчова фабрика було створено в 1999 році за рахунок реорганізації колишнього заводу продтоварів. Спочатку тут працювало близько 50 співробітників. На сьогоднішній день штат працівників збільшився удвічі.

Основні продукти, які випускає фабрика: хрін, гірчиця, змішана продукція (гірчиця з хріном, діжонська гірчиця, гірчиця французька в зернах), кетчуп, майонез, кукурудзяні палички, мука (для хлібзаводу), квас, мохіто, лимонад, оцет, вода питна.

Вінницький хрін ми поставляємо у всі регіони України. Наш хрін лідер на ринку країни. Близько 95% нашої продукції натуральна. Зараз ми активно рухаємось в сторогу органік. Це такий складний сертифікат, який ми хочемо отримати. Поки не знаю як швидко вдасться це зробити. Але на одним видом продукції – гірчицею ми вже зайнялись. Думаю, за півроку ми вже сертифікуємо гірчицю французьку, – каже Сергій. – На нашому підприємстві є сертифікована лабораторія і мікролабораторія, яка щодня робить аналіз вхідної сировини та вихідної продукції. Звісно, як тільки ми отримаємо сертифікат Органік, то ціна на окремий вид продукції суттєво зросте.

На підприємстві працюють такі сертифікати якості, як – ISO, HASP, FSSC.  Завдяки чому продукцію можна продавати в Європі.

Як харчуватись якісно і при цьому не дорого?

Варто розібратись, що таке сертифікат Органік або ЕКО продукти. Для того щоб впровадити їх у виробництво підприємству потрібно розщедритись. По-перше необхідно взяти спеціальну лабораторію. Адже перше, що перевіряють – це грунт, де росте продукт, – пояснює Сергій. – Потім перевіряють чим поливають та яким добривом обробляють рослини. А вже потім сам продукт – в що пакується, як обробляється та процес, як власне сировина перетворюється в сам продукт. Ця вся лінія потребує затрат. Тому ЕКО чи Органік коштує дорожче.

Але інші продукти насправді дуже наближені до Органік.

Наприклад хрін не має такого сертифікату, але даний продукт можна вважати органічним. Адже росте він на полі, ми його переробляємо без додавання хімії і пакуємо в банку. Але сертифікат Органік не робили, тому що розуміємо, що ціна на наш топ-продукт зросте. А якщо зросте ціна, то впадуть продажі, – говорить Сергій. – Багато насправді залежить від інформативності покупців.

Отже, достатньо просто читати склад продукції. Адже перед тим як продукт виводиться на ринок проводиться ряд процедур і перевірок.

У нас є структури, які займаються перевіркою складу. Тобто, якщо там є якісь невідповідності, то будь-яка людина може поскаржитись і вимагати перевірки підозрілої продукції, – пояснює хлопець. – Ось, нещодавно в Києві перевірили масло, у якому масла не було. Журналісти провели розслідування і тепер йдуть судові розбирання. Виходить, що маркування обманює людей. Розкрутили справу до державного рівня. Знову ж так, я кажу про те, що будь-хто з людей може вимагати перевірки продукції, якщо має обґрунтовану недовіру.

На жаль, люди не проінформовані про такі речі. Вони не цікавляться даною темою. Аби застерегти себе від не якісної їжі не обов’язково купувати тільки дорогі товари з написом Органік чи ЕКО. Потрібно просто трішки заглибитись в цю тему. Дорого – не завжди якісно.

Про європейський ринок і кошерну гірчицю

Цього року податковий обіг підприємства досягнув позначки вище 100 мільйонів гривень. Це при тому, що топ-продукт (хрін, гірчиця) являється дуже дешевим. Середня ціна нашої продукції 6-7 гривень за баночку. Але великі обороти. Підприємство продає від 10 до 13 мільйонів баночок в рік.

Свою продукцію ми поставляємо на всю Україну. Потрохи виходимо на міжнародний рівень. На даний момент зробили кілька поставок в Ізраїль, – розповів Сергій. –  Ми отримали сертифікат Кошерності нашу продукцію. Отримати його не просто. Потрібно провести безліч випробувань та відповідати вимогам певних стандартів, за якими повинна вироблятись продукція. На сертифікацію прилітав голова Рабануту Ізраїлю. Отриманий сертифікат – BADATZ «BEIT YOSSEF». Цей сертифікат є одним з найвищих знаків кошерності в їхній країні. Також підписали контракт на поставки з Білорусією, виходимо на ринок Польщі та Німеччини.

Про себе

Зовсім молодий, балакучий, усміхнений та з гарним почуттям гумору хлопець, який круто розбирається у своїй справі, про таких кажуть – професіонал. Але про себе Сергій говорити не хоче. Скромність не дозволяє.

Насправді не люблю говорити про себе. Адже це буде перекручена інформація. Сам себе нижче якогось рівня не поставиш, але і об’єктивно не оціниш. Я завжди кажу, що мене можуть гідно оцінити тільки мої друзі та люди, які оточують, – каже Сергій.

Бліц

  1. Чай чи кава?

Взагалі чай і каву п’ю рідко. Особливо влітку, а все тому, що квас

  1. Сова чи жайворонок?

Все залежить від того, як закінчився вчорашній вечір.

  1. Шкідливі звички, від яких ти ж хотів позбавитись?

Паління.

  1. Щоденний ритуал?

Після сну я відкриваю очі

  1. Улюблене свято?

Улюблених свят у мене немає. Моє улюблене свято – це коли поруч люди, яких приємно бачити!

  1. Блондинки чи брюнетки?

Ні ті ні інші, а одна єдина!

  1. Спонтанність чи планування?

Планування в бізнесі. А краще спонтанного відпочинку нічого немає.

  1. Захоплення

Лижі.

 

Поділитись fb tg gplus

ЧИТАЙТЕ також

За день підтвердили загибель двох захисників з Хмільницької громади
Новини

За день підтвердили загибель двох захисників з Хмільницької громади

Сьогодні, 15:41

7 жовтня стало відомо, що у боях з російськими окупантами загинули двоє захисників з Вінниччини — Іван Яюк та Олексій Домбровський.  ….

Орден «Золота Зірка» та звання Героя України отримав нацгвардієць Фін з Козятина
Люди

Орден «Золота Зірка» та звання Героя України отримав нацгвардієць Фін з Козятина

Сьогодні, 14:51

Старшому сержанту Дмитру Фінашину з Вінниччини присвоєно звання Героя України. Також військовослужбовця нагороджено орденом «Золота Зірка». Про це йдеться на офіційному ….

Злочин у транспорті: кишеньковий злодій витягнув гаманець у пенсіонера
Новини

Злочин у транспорті: кишеньковий злодій витягнув гаманець у пенсіонера

Сьогодні, 14:04

Затриманий раніше відбував покарання за майнові злочини. У Вінниці правоохоронці затримали 46-річного вінничанина, який у громадському транспорті із  кишені пасажира ….

У селі на Вінниччині загинув тракторист. Що відомо про інцидент
Новини

У селі на Вінниччині загинув тракторист. Що відомо про інцидент

Сьогодні, 13:26

На Вінниччині загинув кермувальник трактора. Сталось це, коли він перевозив насіння соняшника.  Як інформує пресслужба Нацполіції області, інцидент трапився 6 ….